3 tips om aansluiting te krijgen bij de business

HR business partnerVeel van mijn klanten, de HR-managers, worstelen met het krijgen van aansluiting bij de business. Ze doen elke dag hun best om de vragen van de lijnmanager te beantwoorden. Over alle mogelijke onderwerpen. Toch hebben ze niet het idee dat ze aansluiten bij het probleem waar de manager mee worstelt.

En jij? Heb jij aansluiting bij de business? Weet jij waar de manager mee worstelt? Ik geef mijn klanten een aantal tips. Deze tips kunnen jou ook helpen om aansluiting te krijgen. De 3 tips zijn:

Tip 1. Verdiep je in de persoon van de manager

Wat is zijn positie, aan hoeveel mensen geeft hij leiding, waar ligt hij wakker van, welke besluiten moet hij nemen, wat zijn zijn sterke en zwakke punten? Als je weet waar de manager zich zorgen over maakt, dan kun je hier rekening mee houden bij je adviezen.

Stel dat de manager jou vertelt dat hij het ontzettend druk heeft, telkens achter de feiten aanloopt en het werk niet op tijd af heeft. En vraagt hoe hij dit op kan lossen. Jij weet dat dat komt omdat hij het moeilijk vindt om taken aan zijn medewerkers over te laten. In je advies kun je dan extra aandacht besteden aan het delegeren van werk en de voordelen daarvan voor de manager (minder druk, werk is op tijd af en hij krijgt grip op het werk). De manager zal vinden dat je een uitstekend advies gegeven hebt.

Tip 2. Maak een impactanalyse

Elke organisatie staat bloot aan ontwikkelingen en trends. De ene ontwikkeling heeft meer invloed op de organisatie dan de andere. Beschrijf de ontwikkelingen en trends aan de hand van DRETS-factoren in een impact-analyse. Een goede impact-analyse beschrijft niet alleen het verschijnsel, maar ook in welke vorm het voorkomt, wat de ontwikkelingen voor de komende twee jaar zijn, wat de invloed van de trend op de organisatie is en of je actie moet ondernemen. Vertaal de trends naar mogelijke kosten en/of opbrengsten. Vraag je af of de trend een kans of een bedreiging is en in hoeverre je daarop kunt inspelen.

hands-565603__180Laten we als voorbeeld de demografische factoren nemen. De Nederlandse samenleving vergrijst, de levensverwachting neemt toe en het aantal nationaliteiten neemt toe. In hoeverre is dit een kans of een bedreiging voor jouw organisatie? En hoe kun je daarop inspelen? Voor elke organisatie betekent de vergrijzing dat veel medewerkers de organisatie verlaten en dat veel kennis verloren gaat. Moet deze kennis behouden worden en zo ja, hoe borg je die kennis.

Tip 3. Verdiep je in het team

Waar is de manager verantwoordelijk voor. Welke producten of diensten maakt zijn team of business unit. Worden er steeds terugkerende fouten gemaakt of zijn er klagende klanten . Als jij weet welke fouten gemaakt worden, kun je op zoek gaan naar een oplossing.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de opleiding van medewerkers niet aansluit bij de praktijk, of dat er net een nieuw systeem of apparaat in gebruik is gekomen, zodat de kennis ontbreekt. Er kan sprake zijn van een mismatch van de talenten medewerkers. Hoe dan ook, als jij een oplossing kunt bieden zodat er minder fouten gemaakt worden en klanten niet meer klagen, dan is de manager blij met je, want het levert hem geld en tijd op.

Tot slot

Tijd om hiermee aan de slag te gaan. Je hebt drie tips gekregen om aansluiting te krijgen met de business. Graag wil ik jou verder helpen met strategisch adviseren. En dat lukt mij het beste wanneer ik weet tegen welke barrières jij aanloopt. Dus …. laat me weten in het commentaarveld hieronder welke specifieke vraag of uitdaging jij hebt met betrekking tot het krijgen van de aansluiting.

Ik doe mijn best om er zoveel mogelijk te beantwoorden in blogartikelen en in de aanstaande training. Want het beste dat je kunt doen om een betere aansluiting met het management te krijgen, is het ontwikkelen van vaardigheden om dat te bereiken.

In de training krijg je informatie en inzichten, die jou helpen om snel en eenvoudig strategisch businesspartner te worden.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Ik wens je succes in HR, Erika Lunsche

P.S. Deel dit artikel met je netwerk en je collega’s, zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.