3 tips om gelukkiger te zijn op het werk

geluk op het werkJe hebt van die dagen dat je blij bent dat je werkdag er op zit. Dan heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken dat jij álle problemen van het team moet oplossen, je computer loopt constant vast én je hebt een matig functioneringsgesprek gehad. Je denkt er zelfs over om een andere baan te zoeken.
Dat kan, maar je kunt ook eerst de wetenschappelijk bewezen tips van de Gelukswijzer toepassen om je gelukkiger te voelen en meer lol te hebben op je werk.

1 Begin je dag goed

Als je een collega tegenkomt die heel chagrijnig is en moppert over van alles en nog wat, dan zeg je vaak ‘Die is vanochtend met het verkeerde been uit bed gestapt’. En deze uitspraak blijkt een grotere waarheid te bevatten dan je denkt.

Uit onderzoek van Nancy Rothbard en Steffanie Wilk blijkt dat het begin van de dag heel belangrijk is voor je humeur tijdens de dag. Zij onderzochten medewerkers van een callcenter. Medewerkers die ’s ochtends opgewekt achter hun bureau gingen zitten, bleven zich gedurende de dag goed voelen. Hun humeur werd vaak nog beter nadat ze met vrolijke klanten gesproken hadden. En ze waren productiever dan de medewerkers die ‘met het verkeerde been uit bed waren gestapt’.

2 Denk dagelijks na over je werkdag

We hebben de neiging om alleen aandacht te besteden aan dingen die verkeerd gaan, maar er zijn elke dag ook veel dingen die goed gegaan zijn. Als je daar meer aandacht aan besteedt, voel je je gelukkiger op je werk.

Teresa Amabile, hoogleraar bij Harvard, vroeg 238 werknemers van diverse bedrijven om gedurende een aantal maanden dagelijks een dagboekje bij te houden over hun werkdag. Na het analyseren van de aantekeningen, kwam ze tot een tweetal verrassende conclusies. De eerste is dat reflecteren ervoor zorgt dat je meer oog krijgt voor de successen die je hebt behaald. Vooral op dagen dat je denkt dat alles verkeerd is gegaan, kun je ook een (heel klein) succesje bedenken.

De tweede conclusie is dat je het dagboek kunt gebruiken om aan jezelf te werken. Stel dat je een deadline niet hebt gehaald. Hoe kun je dat de volgende keer wel op tijd af hebben? Dankzij het bijhouden van je ups & downs, krijg je al snel in de gaten wat je sterke punten zijn en waar je nog aan kunt sleutelen. Dat geeft een gevoel van controle.

3 Zie je baan als een roepingmuur

Een voorbijganger ziet drie metselaars aan het werk en vraagt wat zij aan het doen zijn. De eerste zegt: “Ik ben stenen aan het stapelen”. De tweede zegt: “Ik ben een muurtje aan het metselen”. De derde zegt: “Ik ben een kathedraal aan het bouwen”.

Dit zijn drie manieren waarop je naar je werk kunt kijken; als een baan, een carrière of een roeping. Dat ontdekte ook Yale-psycholoog Amy Wrzesniewski. Mensen met een ‘baan’, zien werk over het algemeen als een hinderlijke onderbreking van vakanties en weekenden. Salaris is hun belangrijkste beloning.
Mensen die hun werk als een carrière beschouwen, willen vooral vooruitkomen in het leven. Zij worden gemotiveerd door succes. Mensen met een ‘roeping’ vinden het belangrijk dat hun werk betekenisvol. Zij vinden hun werk het meest bevredigend, en zijn bereid harder en langer te werken dan mensen met een carrière of een baan.

Het maakt trouwen niet uit welk beroep je hebt. Er zijn artsen met een baan, en conciërges met een roeping. De kunst is om je werk, ook de vervelende klussen, te verbinden aan iets groters: waar doe je het voor? Stel dat je een vuilnisman bent. Ruim je alleen de rotzooi van anderen op, of draag je bij aan een schonere aarde?

Bijdragen aan geluk op het werk

Zelf wil ik bijdragen aan meer geluk op het werk door het werk anders te organiseren en iedereen tot zijn recht te laten komen. Dan kan iedereen doen wat hij leuk vindt en waar hij goed in is en dat leidt tot minder werkdruk, betere resultaten en blije klanten.

En jij? Zie jij jouw werk als een baan, een carrière of een roeping? Laat hieronder je reactie achter.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.