Als manager ben je druk met het bereiken van resultaten en het ontwikkelen van je team. Er wordt ook wel gezegd het combineren van de harde kant van het managen en de zachte kant van het leidinggeven. De hele dag ben je druk met het blussen van brandjes, het oplossen van de samenwerkingsproblemen binnen je team, vele vergaderingen, het herstellen van fouten en het beantwoorden van e-mails en telefoontjes.
Wie werkt er voor wie?
Je werkt hard en steeds vaker bekruipt je het gevoel dat jij werkt voor je team in plaats dat zij werken voor jou en de klanten. Je voelt de energie weglekken en raakt uitgeput. Jouw team merkt dit ook en als gevolg daarvan worden er meer fouten gemaakt, verslechteren de onderlinge verhoudingen, neemt de roddel en achterklap toe en verlies je het contact met je team.
Hoe zorg je ervoor dat het anders gaat?
Je weet wel dat het anders moet, maar hoe bereik je dat dan? Je hebt geen tijd om met je team op de hei te gaan zitten, want het werk moet doorgaan. Daarom geef ik je 3 tips hoe je in de dagelijkse praktijk je team gelukkiger kunt maken:
- Bouw een goede relatie op met je team. Ben jij in staat om je team te inspireren en te motiveren? Heb jij oprechte belangstelling in je medewerkers en toon je betrokkenheid bij je team? Stimuleer je creativiteit en innovatie en krijgt medewerkers de ruimte om nieuwe oplossingen en andere methoden te bedenken? Grote kans dat je dan een transformationeel leider bent, die een klimaat van vertrouwen en veiligheid voor zijn medewerker creëert.
Een voorbeeld geven is lastig. Wat het meest in de buurt komt is mijn eigen ervaring. Ik heb een leidinggevende gehad, waarvoor ik bereid was door het vuur te gaan. Hij haalde het beste in mij naar boven. Nu zouden we hem een transformationeel leider noemen.
- Laat iedereen het werk doen wat hij of zij het leukst vindt en het beste kan. De functiebeschrijvingen bevatten diverse taken en resultaten. Binnen jouw team zullen waarschijnlijk meer mensen zijn met dezelfde functiebeschrijving. Verdeel de taken en resultaten op zo’n manier, dat alle teamleden het best tot hun recht komen en doet wat hij of zij het leukst vindt.
Een voorbeeld: Binnen de afdeling P&O werken drie P&O-adviseurs. Elke adviseur helpt een deel van de organisatie door het geven van advies aan de managers, het afhandelen van rechtspositionele vraagstukken en het schrijven van brieven. Eén van de P&O-adviseurs vindt het adviseren aan managers niet leuk en die managers zijn niet tevreden. De teammanager besluit om de taken anders te verdelen. Deze adviseur geeft geen adviezen meer aan managers en handelt meer rechtspositionele vraagstukken. De anders adviseurs nemen zijn adviestaak over. Iedereen is blij, ook de klant.
- Richt je op de resultaten en geef je teamleden meer invloed om zelf te bepalen hoe de resultaten behaald worden. Je teamleden geven dan zelf vorm aan hun eigen taken en werkprocessen. Het stelt ze in staat hun taken uitdagend te houden, feedback te verzamelen en autonomer te opereren. Hierdoor krijgen je medewerkers meer invloed op het werkproces, dat geeft hen meer voldoening en daar worden ze gelukkiger van.
Een voorbeeld: De P&O-adviseurs uit het voorbeeld merken dat veel managers het lastig vinden om feedback aan hun medewerkers te geven. Dit is belangrijk omdat het informatie geeft over iemands functioneren. De P&O-adviseurs hebben verschillende manieren om de managers te leren hoe ze feedback kunnen geven. In onderling overleg besluiten de P&O-adviseurs om de managers niet individueel te adviseren, maar ze een training aan te bieden.
Conclusie
Met gelukkige teams bereik je meer. Daarover is steeds meer (wetenschappelijk) bewijs te vinden. De samenwerking verbetert en je teamleden helpen en ondersteunen elkaar, de resultaten nemen toe en klanten zijn tevredener.
Als je dat binnen jouw team wilt bereiken, dan kun je
(1) een goede relatie opbouwen met je team;
(2) je medewerkers het werk laten doen wat ze leuk vinden en het best kunnen: en
(3) je richten op de resultaten en het team zelf laten bepalen hoe de resultaten bereikt worden.
Wil je weten hoe je jouw team gelukkiger kunt maken of wil je ermee aan de slag? Vraag dan een strategie-gesprek met mij aan of meld je aan voor het seminar “Hoe krijg ik mijn team in beweging” op 14 januari 2016.
No comments yet.