Heel lang heb ik gedacht dat pesten zich alleen op de schoolpleinen van het basis- en voortgezet onderwijs afspeelde. Pesten vind ik namelijk erg kinderachtig gedrag, dus dacht ik dat pesten op het werk niet gebeurde. Als ik naar de cijfers kijk, is dat erg naïef van mij. In totaal heeft 16% van de medewerkers last van ongewenste omgangsvormen zoals pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op het werk. Bij ruim 33% van de personen van deze groep medewerkers leidt dit tot burn-out klachten. Dat betekent vaak extra verzuim, een slechte sfeer op het werk en slechte prestaties en dienstverlening.
Ik heb het nooit gezien
Ik loop toch al heel wat jaren mee en heb er als HR-professional nauwelijks mee te maken gehad. Ik herinner me wel twee of drie situaties van ongewenst gedrag, maar dat ging niet over pesten. Als ik lees hoe vaak het voorkomt, vraag ik me af hoe het komt dat ik dat nooit gemerkt heb. Zien medewerkers de afdeling HR te veel als verlengstuk van het management, of komt HR te weinig op de werkvloer om te weten wat er speelt?
Minister Asscher wil pesten op het werk stevig aanpakken. Hij heeft aangekondigd dat hij vanaf volgend jaar speciale actieteams het land instuurt om bedrijven te ondersteunen bij de aanpak van pesten en ander ongewenst gedrag op de werkvloer.
Wat kun je vanuit HR doen
Ik denk dat HR dat veel beter kan en geen actieteam nodig heeft. De aanpak tegen ongewenst gedrag begint natuurlijk met bewustwording. Wil je weten hoe het staat met het beleid tegen pesten binnen jouw organisatie, dan kun je een zelfevaluatie doen. Maar beleid alleen werkt niet.
7 tips om pesten aan te pakken
Wil je pesten en ander ongewenst gedrag aanpakken, dan heb ik de volgende tips voor je:
- Zet het onderwerp op de agenda;
- Vraag aandacht door informatie te geven in de nieuwsbrief of het bedrijfsblad;
- Spreek niet alleen de gepeste en de pester aan, maar ook de collega die het ziet en er last van heeft;
- Geef duidelijk aan waar mensen terecht kunnen als ze gepest worden en/of hulp nodig hebben, zoals een vertrouwenspersoon, een HR-medewerker, een OR-lid;
- Zorg dat de HR-medewerkers vaker op de werkvloer zijn;
- Train managers in het herkennen en aanpakken van ongewenst gedrag;
- Wil je meer informatie, dan kun je terecht bij bijvoorbeeld stichting Pesten op de werkvloer of op de facebookpagina van TNO, Check je werkstress, herken pesten.
Wil je met mij in gesprek om verzuim te voorkomen, zodat iedere medewerker fluitend naar het werk gaat, neem dan contact met mij op.
No comments yet.