Ambtenaar is best gelukkig, maar op het werk kan het beter

Van werken bij de overheid word je best gelukkig, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I&O Research. Zij hebben aan ambtenaren en niet-ambtenaren gevraagd naar ‘geluk in het algemeen en geluk in het werk’. Werknemers uit de niet-overheid zijn wel iets gelukkiger dan ambtenaren, maar de verschillen zijn minimaal, namelijk 7,7 en 7,6. Bij geluk op het werk zijn de verschillen iets groter, namelijk 7,4 en 7,1. oordelen over geluk

Waarvan worden werkenden gelukkig

Er is gevraagd hoe ambtenaren en niet-ambtenaren oordelen over verschillende aspecten die samenhangen met geluk. Ze zijn het meest positief over hun privésituatie (8,0), hun geestelijke en fysieke gezondheid (7,9 resp. en ze genieten van het leven. Als we kijken naar de aspecten die samenhangen het het werk, dan zijn werkenden het meest te spreken over het woonwerk-verkeer, de collega’s, de balans werk en privéleven en het salaris. De ambtenaren zijn het minst positief over het gebouw waar ze werken, hun leidinggevende en hun werkgever. En daar liggen kansen voor HR. oordelen over aspecten van geluk

Wat maakt gelukkig in het werk

Martin Seligman, een Amerikaans psycholoog, heeft 5 elementen gevonden die belangrijk zijn voor het welzijn van mensen. Hij noemt dit het PERMA-model en het bestaat uit positieve emoties, bevlogenheid, goede relaties, betekenisvol werk en het leveren van prestaties.

Als ik de uitkomsten van het onderzoek van Binnenlands Bestuur bekijk en deze afzet tegen het PERMA-model, dan is een aantal elementen te herkennen. Dit zijn positieve emoties (genieten van het leveren en genieten van het werk), behulpzame en loyale collega’s (goede relaties) en, specifiek voor ambtenaren, iets kunnen betekenen voor de samenleving (betekenisvol werk). Werkenden hebben wel goede relaties met hun collega’s, maar niet met hun leidinggevende c.q. werkgever.

Wat kan HR doen

Het welzijn of geluk van medewerkers is belangrijk omdat gelukkige medewerkers beter functioneren en beter presteren, minder verzuimen en langer inzetbaar zijn. Geluk werkt ook als een soort buffer tegen werkdruk en stress. Alle reden om meer aandacht te besteden aan geluk op het werk.

Op basis van mijn analyse van het onderzoek, zou ik beginnen met het verbeteren van de relatie met leidinggevenden, het stimuleren van bevlogenheid en het leveren van prestaties. Vanuit HR kun je het management ondersteunen met het anders kijken naar hun medewerkers en adviseren over geluk op het werk,  wat de manager kan doen om de bevlogenheid van zijn medewerkers te bevorderen  en het bereiken van resultaten. En zo werkt HR ook zelf aan het verbeteren van de relatie met leidinggevenden en het leveren van prestaties.

Wil je hier meer over weten, vraag dan een oriënterend gesprek met mij aan.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.