Ben jij helderziende?

waarzegger‘Kun je me helpen met de ontwikkeling van mijn team? Ik wil graag met je bespreken welke kant we op moeten, wat dat vraagt van de medewerkers en hoe we dat realiseren. Kun je me daarbij helpen?’

Als jij zo’n verzoek krijgt van de manager, denk je dan: ‘O nee, dat kan ik niet, want ik weet niet welke kant het op moet. ik ken de medewerkers onvoldoende en hun ontwikkelpotentieel al helemaal niet. En als ik dat niet weet, weet ik ook niet hoe dat gerealiseerd kan worden.’ Je probeert onder het verzoek uit te komen.

Of denk je: ‘Ja, graag. De manager daarbij te helpen is een kans om te laten zien wat ik in huis heb. Inhoudelijk weet ik niet precies wat er speelt, maar dat hoeft ook niet. Ik moet ervoor zorgen dat ik de manager help om die vragen beantwoord te krijgen.’ Je maakt zo snel mogelijk een afspraak om er over te praten.

Helderziende en waarzegger

De manager verwacht echt niet van je dat je een waarzegger bent, die het allemaal al weet. Of dat je als een helderziende in de toekomst kunt kijken, zodat je kunt zeggen wat er dan nodig is.

De manager heeft al een paar keer over dit vraagstuk nagedacht. Hij heeft al in zijn hoofd welke kant het uit kan gaan. Hij heeft een paar ideeën over hoe je dat kunt bereiken. Maar hoe je de medewerkers mee krijgt, of wat dat betekent voor de competenties, dat weet hij niet. Hij ziet wel wie moeite heeft met nieuwe ontwikkelingen en wie niet.

Kortom, hij zoekt iemand die voor hem een klankbord en sparringpartner kan zijn. Iemand die hem helpt om de zaak op een rijtje te zetten, helpt om de blinde vlekken, de risico’s en de gevolgen in kaart te brengen. Iemand die vragen stelt, waar hij zelf niet aan gedacht heeft en die samen met hem scenario’s onderzoekt om de plannen te realiseren.HR business partner

Tips voor de sparringpartner

Als jij die persoon wilt zijn, dan heb ik 3 tips voor je die je daarbij kunnen helpen:

  1. Luister, luister, luister. En dat is moeilijker dan je denkt, want het gaat er om open en zonder (voor)oordeel naar de manager te luisteren.
  2. Stel vragen. Welke vragen komen er bij je op als je naar je manager luistert. Denk niet te snel dat je het wel weet. Onderzoek je aannames. Stel ook de kritische en ongemakkelijke vragen (daarom heeft hij je gevraagd). Liever dat de manager er nu over nadenkt, dan dat hij er straks tegenaan loopt.
  3. Stel samen een actieplan op om de stappen uit te voeren. Help de manager met bijvoorbeeld het opstellen van een opleidingsplan en het begeleiden van de medewerkers. Informeer regelmatig hoe het gaat, zodat je kunt bijsturen.

 Tot slot – ik ben heel benieuwd

Wat doe jij als de manager met jou wil sparren? Moest je daar iets voor overwinnen? Zet het in het commentaarveld onderaan deze pagina. Met je reactie help je andere lezers!

Veel succes, Erika Lunsche

p.s. Deel dit artikel via één van de knoppen met je collega’s of vrienden.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.