Bij strategische vraagstukken is vertrouwen essentieel.

know like trustHeb je net ontzettend je best gedaan om de manager te helpen om een probleem op te lossen, krijg je van hem nauwelijks waardering voor je advies en erkenning voor het harde werken. Denk je dan ook bij jezelf: barst maar, de volgende keer los je maar lekker je eigen probleem op.

De manager is zich van geen kwaad bewust. Hij had jou helemaal niet om een advies gevraagd en krijgt nu ongevraagd een advies van jou en eigenlijk vindt hij dat hiermee het probleem helemaal niet opgelost is. Integendeel, het heeft hem geen stap verder geholpen.

En zo is een misverstand snel ontstaan, met irritaties over en weer en onbegrip van beide kanten.

Zou jij jezelf om advies vragen ?

Een paar jaar geleden zou ik wat afstand genomen hebben van zo’n manager. Inmiddels weet ik dat het daardoor veel langer duurt om een relatie op te bouwen met de manager. En een goede relatie is nodig om vertrouwelijke kwesties en strategische vraagstukken te bespreken.

Dat doe je immers zelf ook. Als jij ergens mee zit of je moet een keuze maken, naar wie ga je dan toe voor advies? Je gaat naar iemand toe die jou goed kent, iemand die je vertrouwt en iemand die jou begrijpt. Je wilt graag dat die persoon jou helpt bij het in kaart brengen van de voor- en nadelen van de te maken keuze of dat die persoon jou vragen stelt die jou verder helpen. Zie je de persoon al voor je?

Vraagt de manager advies aan jou ?questionmark

Zo werkt het ook bij de manager. Hij wil ook zaken bespreken met iemand die hem goed kent, die hem vertrouwt en die hem begrijpt. Iemand die zich kan verplaatsen in zijn positie en daar rekening mee houdt bij de advisering. Ben jij die persoon voor de manager. Als dat nog niet zo is, bouw dan een relatie op met de manager.

Als de relatie goed is, ontstaan er minder misverstanden, sluit je advies beter aan bij wat de manager wil en, misschien wel het allerbelangrijkste, als jij de manager vertrouwt, dan zal hij jou ook in vertrouwen nemen. En dat vertrouwen is onmisbaar voor de manager bij het bespreken van vertrouwelijke kwesties en strategische vraagstukken.

Twee manieren om vertrouwen op te bouwen

Frédérique Six heeft in ‘Trust and Trouble’ onderzocht hoe je vertrouwen opbouwt in zakelijke relaties. Zij onderscheidt twee manieren om vertrouwen op te bouwen: (1) cognitief vertrouwen: gebaseerd op je vakmanschap en het nakomen van afspraken; en (2) affectief vertrouwen: bouw een vriendschapsband en emotionele binding op.

 

Heb jij gemerkt dat vertrouwen helpt bij het bespreken problemen? Heb je een voorbeeld? Laat het me weten en laat hieronder je reactie achter.

Ik wens je succes in HR, Erika Lunsche

P.S. Deel dit artikel met je netwerk en je collega’s, zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

 

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.