De aandacht voor geluk neemt toe. Dat geldt voor geluk in het leven en voor geluk op het werk. Ik ben blij met deze ontwikkeling, want ik zie hoe er binnen organisaties veel tijd en aandacht gaat naar negatieve zaken, naar slecht functionerende medewerkers, naar gemaakte fouten, naar een toenemende werkdruk en meer verzuim.
Er is weinig aandacht voor de werkzaamheden die goed gaan, voor de deadlines die wel gehaald worden, voor de oplossing waardoor de burger heel blij is. Ik ken weinig organisaties waar men elkaar regelmatig complimentjes geeft, waar successen gevierd worden en waar het geven van feedback de normaalste zaak van de wereld is.
Ruimte voor kritiek
En begrijp me niet verkeerd, dat betekent niet dat iedereen de hele dag op een roze wolk zit. Als er iets goed fout gaat dan gaat daar de aandacht naartoe, maar vooral om er van te leren. Om te voorkomen dat het weer gebeurt. Het geven van kritiek heeft een functie en er mag gemopperd worden.
Het gaat om de balans. Wat is de algehele sfeer binnen jouw organisatie. Is er een overwegend positief klimaat of een overwegend negatief klimaat. Krijgen medewerkers de ruimte om hun werk te doen en resultaten te behalen of worden ze telkens gecontroleerd of het werk goed wordt uitgevoerd. Is er aandacht en steun van collega’s en de managers of worden mensen gepest en is het ieder voor zich?
Positief vergaderen
Eén van de zaken waar veel mensen een hekel aan hebben zijn de vergaderingen. Ze beginnen te laat, duren te lang en leveren te weinig op. Dit kun je veranderen, waardoor er een positieve toon ontstaat, mensen op tijd komen en je sneller consensus bereikt.
Hoe? Door aan het begin van de vergadering elke deelnemer antwoord te laten geven op de volgende vraag: Wat heb je gedaan waar je trots op bent de laatste 4 weken (of sinds de laatste vergadering).
De sfeer van de vergadering zal veranderen omdat je met iets positiefs begint in plaats van met een rondje gemopper.
Laat me weten hoe het bij jou is gegaan en laat je reactie hieronder achter..
No comments yet.