Het geheim van de strategisch adviseur

geheim strategisch adviseren Als HR-adviseur heb ik veel adviezen aan managers gegeven. Over het openstellen van vacatures, de inschaling van medewerkers, het opstellen van een plan van aanpak bij langdurig zieke medewerkers en het schrijven van brieven. Kortom over allerlei operationele HR-vraagstukken. Niets mis mee, maar ik wil ook adviseren over strategische vraagstukken. Meepraten over de langere termijn, over de veranderingen voor de organisatie en hoe je daar de medewerkers op kunt voorbereiden. Dat soort vragen. Dat lukt op de één of andere manier niet.

Aan wie vraagt de manager advies ?

Daar baal ik enorm van. Wat is er toch aan de hand? Waarom vragen managers mij wel advies bij operationele vragen en niet bij strategische vragen. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik heb aan directeuren en managers gevraagd aan wie zij advies vragen bij strategische vraagstukken. Het antwoord is: ik vraag advies aan mijn collega-managers of aan mijn partner thuis. Dat had ik niet verwacht.

Aan wie vraag jij advies ?

We hebben allemaal wel eens een advies nodig. Als jij ergens mee zit, of je wilt met iemand overleggen voordat je een besluit neemt, naar wie ga jij dan toe voor advies? Aan wie vraag jij raad? Waarschijnlijk zul je zeggen; ‘Ik vraag advies aan mijn partner, aan mijn vrienden of familie of aan mijn directe collega’s’. Als ik je dan vraag waarom je aan hen advies vraagt, zull je waarschijnlijk zeggen: ‘Omdat ze mij goed kennen en begrijpen, omdat we elkaar vertrouwen, omdat ze mij helpen met de voor- en nadelen van een bepaalde keuze en omdat ze mij vragen stellen die ik vergeet’.

Waarom vraagt de manager advies aan zijn collega’s ?streng geheim

Ik heb die vraag ook aan de directeuren en managers gesteld; waarom ga je naar je collega en je partner thuis voor advies. Daarop is het antwoord: ‘Omdat ze mij kennen, omdat ze mij begrijpen, omdat ze mij vertrouwen, en omdat ze mij helpen’. Bij de manager werkt het dus hetzelfde als bij jou.

Dan is de vraag, ben jij voor de manager degene die je net hebt opgesomd? Dus ken jij de manager goed, vertrouw jij de manager, begrijp jij de manager, enzovoort. Mijn ervaring is dat veel P&O-adviseurs hun managers niet goed kennen, hun managers vanuit wantrouwen tegemoet treden en hun managers niet begrijpen. En daarom word je niet gevraagd om te adviseren over strategische vraagstukken.’

Het roer om.

Tijd om het roer om te gooien, want ik wil nog steeds adviseren over strategische vraagstukken. Dan moet ik ervoor zorgen dat ik de manager goed leer kennen en begrijpen. En zorgen dat de manager weet dat ik hem vertrouw en help. Hoe ik dat ga doen? Ik ga vaker bij hem langs, ik zorg dat ik weet wat er speelt binnen de sector of de directie. Ik stel vragen die hem aan het denken zetten en geef informatie over zaken die hem bezighouden.

Dat is mijn manier om een goede relatie op te bouwen met de manager. Wat is jouw manier?

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.