Hoe HR bijdraagt aan een hogere productiviteit en gelukkige medewerkers

executive-vrouwenIn overheidsorganisaties waar ik kom, gaat het gesprek binnen HR niet over productiviteit. Daar gaat het over het management adviseren over de toepassing van regels en rechtspositie, het terugdringen van het ziekteverzuim en het invullen van vacatures.

Als je je richt op het verhogen van de productiviteit, dan ben je ineens een interessante gesprekspartner voor de directie. Dan willen ze graag horen wat je te vertellen hebt, want directies worstelen met de vraag hoe ze meer diensten en producten moeten realiseren met minder mensen. Het verhogen van de productiviteit is een oplossing voor hun probleem.

En de medewerkers dan?

Ik hoor je het denken. Leidt een hogere productiviteit er niet toe dat medewerkers meer stress ervaren, eerder overspannen raken en meer verzuimen? Ja, dat zou kunnen. Dat kan ik niet uitsluiten.

Maar het gaat er natuurlijk om dat je dat voorkomt. Met een goed HR-beleid en de juiste HR-instrumenten. Een hogere productiviteit bereik je namelijk alleen als medewerkers goed in hun vel zitten. Als ze het naar hun zin hebben op het werk. Als ze bevlogen zijn.

De bevlogenheid kun je vergroten door te kijken naar de basisbehoeften, die medewerkers stellen aan het werk. Het gaat dan om

  • het bieden van autonomie,
  • het centraal stellen van het vakmanschap van medewerkers, en
  • de verbinding aangaan met medewerkers.

Organisatieniveau

Tegelijkertijd richt je het werk zo in, dat medewerkers energie krijgen van het werk. Door zoveel mogelijk verschillende energiebronnen te regelen, kan de medewerker zelf bepalen wat hij nodig heeft om aan de eisen van het werk te kunnen voldoen. Er zijn drie soorten energiebronnen waar je op organisatieniveau mee aan de slag kunt, namelijklamp

  • de inhoud van het werk aantrekkelijk maken,
  • een goed sociaal klimaat bieden, en
  • de inzetbaarheid verduurzamen.

Conclusie

Meer doen met minder mensen is de uitdaging voor de directie. Hoe kun je de productiviteit verhogen, zonder dat dat ten koste gaat van medewerkers? De oplossing is om ervoor te zorgen dat medewerkers meer tot hun recht komen en bevlogen aan het werk zijn. Organiseer vanuit HR het werk zodanig dat medewerkers energie krijgen van het werk.

Welke tips heb jij die bijdragen aan een hogere productiviteit? Laat je reactie achter in het commentaarvak hieronder.

Ik wens je succes in HR, Erika Lunsche

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.