Let jij op de juiste dingen

Vorige week sprak ik een klant, manager bij een middelgrote gemeente, die tegen gedoe in haar team aan liep. In haar team zitten vooral harde werkers, maar ook een paar mensen die de kantjes ervan aflopen. Ze wilde weten hoe ze moest reageren, zodat iedereen een harde werker werd en de sfeer in het team verbeterde.

Dat deed me denken aan het verhaal van mijn nichtje Charlotte. Ze studeert in Rotterdam en zit bij mij op kamers. Een paar weken geleden is haar eerste stageperiode gestart. Samen met Julia, een andere stagiaire, loopt ze stage bij een bedrijf in Amsterdam.

Wat moet ze doen

Charlotte vertelt dat ze, samen met Julia, verschillende werkzaamheden heeft, zoals het samenstellen van digitale dossiers over hotels en het opzoeken van bezienswaardigheden in de omgeving van het hotel, het opstellen van de social media-kalender voor 2019 en het maken van berichten voor instagram en facebook.

Feedback ontbreekt

“En hoeveel doe je dan op een dag?”, vraag ik haar. Charlotte vertelt dan dat zij ongeveer 83 dossiers heeft gemaakt op een dag en Julia doet er 25 op een dag. Bij het opstellen van de social media-kalender heeft zij in één dag voor een maand berichten gemaakt en klaargezet en Julia heeft in één dag voor een week berichten gemaakt en klaargezet. Kortom, zij heeft veel meer gedaan op een dag dan de andere stagiaire.

“En hoe wordt daarop gereageerd?” vraag ik haar. “Niet”, zegt ze, “Daar wordt helemaal niet naar gevraagd of iets over gezegd. En daar baal ik van. Ik doe veel meer. Dus zeg ik nu aan het einde van de dag: Ik heb 83 dossier gemaakt, en vraag ik aan Julia hoeveel dossiers zij heeft gemaakt. Maar zelfs dan wordt er niet gezegd. Ik wil gewoon horen of ik het goed doe of een complimentje krijgen dat ik zo hard gewerkt heb. Als het toch niet uitmaakt, waarom zou ik dan mijn best blijven doen?”

Ik voel met haar mee. Op dat moment ben ik niet de wijsneuzerige tante, die vertelt dat het leven nu eenmaal niet eerlijk is, dat dit vaak gebeurt als mensen samenwerken, want ik kan me haar frustratie voorstellen.

Verschillen in aanpak

Ook mijn klant wil voorkomen dat er gedoe ontstaat of dat mensen afhaken omdat ze onder druk komen te staan. Ze weet dat de ene medewerker nu eenmaal sneller werkt dan de ander, meer voor elkaar krijgt in dezelfde tijd, maar hoe kan ze ervoor zorgen dat zowel de snelle als de langzame werker hun werk zo doen dat de snelle werker hard blijft werken en de langzame werker een stapje harder gaat zetten? En dat ze goed blijven samenwerken?

Wat doet de snelle werker anders dan de langzame werker? Maakt de snelle werker misschien meer fouten? Is de langzame werker misschien bang om fouten te maken? Heeft de snelle werker een werkwijze bedacht waardoor het heel snel kan? Is de langzame werker heel perfectionistisch? Waar zit het verschil?

Verleg je aandacht

Ik leerde mijn klant dat er een eenvoudige manier is om daar achter te komen, namelijk door te vragen hoe ze hun werk uitvoeren. Je denkt te weten hoe je medewerkers werken, maar dat is niet altijd zo, dus laat hen vertellen hoe ze het doen. Zo concreet mogelijk. Dus eerst vraag je aan de snelle werker hoe ze het voor elkaar krijgt om zoveel werk in zo’n korte tijd te verzetten. Het resultaat daarvan is dat de snelle werker waardering krijgt van jou voor het harde werken. Dan kan ze vertellen over de werkwijze die ze toepast of de trucjes die ze gebruikt om het werk sneller te doen.

Ook aan de langzame werker vraag je hoe zij het werk doet. En hoor je allemaal wat het verschil is en wat de langzame werker van de ander kan leren, zodat ook de langzame werker meer resultaten bereikt. Let vooral op de dingen die beter kunnen.

Zo slaat mijn klant twee vliegen in één klap; ze geeft aandacht aan haar team en bereikt meer resultaten en een betere samenwerking.

Wat kun jij doen?

Wat doe jij als je te maken hebt met verschillende resultaten in je team? Laat het hieronder weten.
Ik vind het ook leuk om met je mee te denken.

Dan help ik je met 3 strategieën waarmee je direct 4 uur tijd per week kunt besparen. Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis resultaatgesprek (via skype) door een mail te sturen naar erika@succesinhr.nl. Elke week geef ik 3 gratis gesprekken weg.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.