Hoe krijg ik nieuwe ideeën van mijn team ?

 

“Ik hoor graag wat je ervan vindt” of “Ik sta open voor elke suggestie”. Hoe vaak heb jij dat al gezegd tegen je medewerker en je team? En hoe vaak heeft het al goede ideeën en suggesties opgeleverd? Ik durf te wedden dat het je weinig heeft opgeleverd.

Je bent niet de enige

“Dan vraag ik aan mijn medewerkers wat er anders moet en dan gebeurt er niets. Ze zitten me aan te kijken of stellen dingen voor die echt niet kunnen. De volgende keer vraag ik het gewoon niet weer”.
Moedeloos word je ervan. Je doet zo je best. Je team bestaat uit professionals die het graag goed willen doen en toch blijft het stil als je vraagt om ideeën. Hoe komt dat toch?

Doe je het net zoals Hans?

Het deed me denken aan de situatie van Hans, een HR-directeur, die ideeën wilde over het verbeteren van de dienstverlening van HR. Hij had een bijeenkomst georganiseerd met alle HR-mensen. Na de opening nodigde hij iedereen uit om met verbetervoorstellen te komen. Mensen keken om zich heen en keken naar elkaar.

Ik had wel een paar ideeën en daarom deed ik een suggestie. Dat werd door de HR-directeur niet zo enthousiast op gereageerd als ik had gehoopt. Geen probleem dacht ik, ik heb nog wel een tweede voorstel. Dus ik stelde nog wat anders voor. Dat idee werd afgedaan als niet werkbaar.

Mijn enthousiasme om met verbetervoorstellen te komen werd acuut minder. En toen ik 2 weken later een bila had met deze HR-directeur en hij mij vertelde dat ik niet moest denken dat ik het beter wist dan hij, toen heb ik daarna nooit meer een suggestie gedaan.

Vind je dit een extreem voorbeeld?

Ik denk dat het vaker voorkomt dan je denkt. Deze HR-directeur was oprecht op zoek naar nieuwe ideeën om de dienstverlening te verbeteren. Maar toen er ideeën kwamen, voelde hij zich aangevallen en daarom reageerde hij zo.

Het gevolg was dat niemand meer met nieuwe ideeën kwam en hij bij zichzelf gedacht zal hebben: “De volgende keer vraag ik het gewoon niet meer, want het levert toch niets op”.

Hoe krijg je wel suggesties en ideeën van je team?

Natuurlijk wil jij niet in dezelfde situatie terechtkomen als deze HR-directeur, want je wil graag horen wat jouw medewerkers ervan vinden en welke verbeteringen mogelijk zijn. Ik geef je 3 tips die ervoor zorgen dat medewerkers steeds vaker met voorstellen komen.

  1. Bedank de medewerker voor de suggestie;
  2. Noteer elk voorstel op een flipover;
  3. Vraag door, zodat je precies weet wat de ander bedoelt.

Op deze manier krijgt elke medewerker de aandacht die het voorstel verdient. Na de inventarisatie kun je beslissen welk voorstel het beste is en ingevoerd wordt.

Wil je meer ideeën van je team, zodat je meer energie krijgt en meer tijd overhoudt?

Meld je dan aan voor een strategiegesprek. Tijdens dit (telefonische) gesprek van ongeveer 45 minuten onderzoeken we samen wat precies jouw situatie is, wat je belangrijkste worstelingen zijn en hoe ik jou daar eventueel bij kan helpen. Dit gesprek t.w.v. 197,00 euro word je (nu tijdelijk) gratis aangeboden.

Wat levert een strategiegesprek je op? Je krijgt een helder zicht op waar je naar toe wilt, voor jezelf en met je team. Je weet wat de hindernissen zijn die je op dit moment verhinderen dit doel te bereiken. Je leert welke 3 stappen nodig zijn om dit doel te bereiken en je ontdekt wat de eerste stap is die je nu kan zetten. Meld je direct aan

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.