Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit?

Vorige week was weer zo’n week. Dat ik op zondagavond al dacht, hoe kom ik deze week zonder al te veel kleerscheuren door. Net te veel vergaderingen (die vaak niets opleveren), iets te veel beoordelingsgesprekken (die ik nog moet voorbereiden) en op zaterdag de intocht van Sinterklaas.

Ik werd al moe als ik er aan dacht. Nu is het helemaal niet erg dat er af en toe zo’n week tussen zit, maar ik merk dat dit soort weken steeds vaker voorkomen. En daar baal ik van. Ik merk dat mijn lontje korter wordt. Dat ik snauw tegen degenen waar ik het meest van hou. Dit moet niet al te lang meer duren, want ik weet niet hoe lang ik dit nog volhou.

Mijn hulp is nodig

Het stemmetje in mijn hoofd zegt tegen me: Je hebt toch een team? Laat hen het werk dan doen. Je hoeft toch niet alles zelf te doen.

Nee, dat weet ik ook wel en ik probeer ook zoveel mogelijk aan mijn team over te laten, maar dat lukt niet altijd. Zo stond ik deze week al met mijn jas aan op weg naar een afspraak, toen Joost zijn hoofd om de deur stak om nog iets aan me te vragen. Zucht, dacht ik, alweer en op een ongelegen moment.

Maar Joost was bezig met een beleidsnotitie over de consequenties van de nieuwe leiderschapsstijl en wat dat betekent voor de teamgrootte en de inzet van de teammanagers. Een belangrijk strategisch onderwerp, waar ik graag mee bezig ben, dus als Joost mijn hulp nodig heeft, dan besteed ik daar wel even aandacht aan.

Vijftien minuten later dan gepland zat ik in de auto, reed ik veel te hard (zal wel een boete opleveren) en was ik toch nog te laat voor mijn afspraak. Shit.

Mijn ideale werkweek

Zo had ik het me niet voorgesteld toen ik ‘ja’ zei tegen deze baan. Ik zou me bezighouden met de strategie van de organisatie en meer tijd hebben voor onderzoek. Maar ondertussen word ik gek van de waan van de dag. Al die vragen in mijn mailbox. Het houdt maar niet op.
Of er staat weer een medewerker aan m’n bureau met vragen over de verlofaanvraag of andere administratieve neuzeldingen.

Dat moest toch anders kunnen!

Een tijdje geleden heb ik besloten om op dinsdagochtend te starten met een ‘keek op de week’. Alle medewerkers rond een staande tafel met koffie of thee. Ze stelden vragen aan mij en aan elkaar en vertelden waar ze mee bezig waren en of ze daar hulp bij nodig hadden.

Dat betekent dat ik ineens meer tijd heb om te besteden aan strategie en onderzoek en minder avonden thuis hoef te werken. Heerlijk. Mijn ideale werkweek komt dichterbij.

Jouw ideale werkweek

Ik heb de afgelopen jaren gezien dat veel managers hun agenda en hun werkweek laten bepalen door de waan van de dag. Met als gevolg dat ze 5 avonden per week hun laptop openklappen om het werk af te krijgen, vergaderingen  en beoordelingsgesprekken voorbereiden.

Dat betekent dat ze geen tijd hebben voor hun gezin, voor hun vrienden en voor zichzelf. Terwijl ze eigenlijk dromen van een hele andere werkweek, waarin ze ’s avonds tijd hebben om te eten met een vriendin, tijd hebben om naar de ouderavond te gaan en zelfs tijd hebben voor Netflix.

En jij, hoe ziet jouw ideale werkweek eruit?

Wat kun jij doen?

Wat zou jij kunnen doen om alvast iets dichter bij jouw ideale werkweek te komen en meer tijd te hebben voor de dingen die jij belangrijk vindt? Ik vind het leuk om met je mee te denken.

Dan help ik je met 3 gouden tips waarmee je direct 4 uur tijd per week kunt besparen. Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis resultaatgesprek (via skype) door een mail te sturen naar erika@succesinhr.nl. Elke week geef ik 3 gratis gesprekken weg.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.