Als manager is het niet altijd gemakkelijk om je medewerkers te motiveren en het gedrag te veranderen. De ene medewerker wil niet, de andere medewerker kan niet, weer een ander ziet meer beren op de weg dan kansen en mogelijkheden. Toch is het jouw taak om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en resultaten te bereiken. Dat lukt je met de ene medewerker beter dan met de andere medewerker, want met de een heb je wel contact en een klik en met een ander niet.
Omdat dit vraagstuk veel voorkomt, krijg ik regelmatig de vraag van klanten: hoe krijg ik mijn medewerkers in beweging. Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden als het lijkt. Daarom viel mijn oog op een artikel in het NRC wat gaat over het veranderen van gedrag. En dus over het in beweging krijgen van medewerkers.
Beloon met een compliment
Wat blijkt? Het compliment is het beste middel om gedrag te veranderen. Het werkt zelfs beter dan een bonus. Hoe dat precies werkt? Op het moment dat je een compliment krijgt, ontvangen onze hersenen een dosis dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij verschillende functies, zoals het ervaren van geluk, genot en blijdschap. Dopamine wordt vrijgelaten in de hersenen als je iets plezierigs meemaakt, zoals eten, drinken, seks of het krijgen van complimenten. Na zo’n plezierige ervaring willen de hersenen graag weer dopamine hebben, om het fijne gevoel terug te krijgen. Om hieraan te voldoen, laat je weer hetzelfde gedrag zien waarvoor je een compliment hebt gekregen. Daarom werkt belonen met complimenten beter dan het geven van kritiek.
Wat maakt het geven van complimenten zo lastig
Op de werkvloer worden complimenten niet vaak gegeven. Mag ik jou vragen wanneer jij het laatst een compliment hebt gegeven aan één van je medewerkers? En als je een compliment hebt gegeven, dan kijkt de medewerker je argwanend aan en denkt: ‘wat wil je van mij?’
Voor het geven van complimenten is lef nodig, want door het geven van een compliment leg je een emotionele verbinding die de relatie tussen jou en je medewerker verstevigt. Dat voelt misschien wat ongemakkelijk, maat een goede relatie en oprechte aandacht is nodig om medewerkers in beweging te krijgen.
Hoe geef je een compliment
Nu je weet wat het ontvangen van een compliment betekent voor je medewerkers en doet voor het geluksgevoel, kun je complimenten geven over het gedrag wat je vaker wilt zien van je medewerkers. Benoem dat gedrag zo concreet mogelijk. En als je het hebt over ‘het in beweging krijgen van medewerkers’, wat bedoel je dan precies? Dat de medewerker pro-actief is, of dat hij altijd 2 oplossingen heeft, of dat hij het belang van de klant zwaarder laat weten dan zijn eigen belang?
In het artikel van het NRC worden 4 tips beschreven bij het geven van een compliment, namelijk:
- zeg iets over de persoon en niet over het resultaat. Zeg liever: ‘wat heb je een goede smaak’ dan ‘wat heb je een mooie jas aan’;
- probeer iets herkenbaars te vinden. Observeer de ander en maak het compliment zo specifiek mogelijk. De ander vindt dat je hem/haar echt kent;
- neem de tijd. Maak van het compliment een klein cadeautje wat uitgepakt moet worden in plaats van een opmerking als je langsloopt;
- geef alleen oprechte complimenten. Als je het niet meent, zeg dan liever niets en zoek net zo lang totdat je iets gevonden hebt wat je vanuit het hart meent.
Conclusie
Als je het gedrag van medewerkers wilt veranderen, maak dan gebruik van complimenten. Complimenten kosten niets en werken beter dan een bonus. Beschrijf het gedrag wat je wilt zo concreet mogelijk en stimuleer dat door het geven van complimenten. Het geven van complimenten verstevigt ook de relatie tussen jou en je medewerkers en ook dat is nodig om medewerkers in beweging te krijgen.
Ik zou zeggen, begin morgen met het geven van complimenten. Geef elke dag één compliment. Laat hieronder weten welke resultaten je hebt bereikt.
Succes,
Erika Lunsche
P.S. Wil je meer informatie over de HR-aspecten van het leidinggeven? Vraag dan nu een strategiegesprek aan.
No comments yet.