Laat je allerbeste mensen met plezier vertrekken

vertrek medewerkerVeel directeuren maken zich zorgen dat hun beste mensen vertrekken. Vooral de financiële directeuren, aldus de financiële arbeidsbemiddelaar Robert Half. De oplossing van de (financiële) directeuren ligt voor de hand, namelijk het bieden van een hoger salaris.

Mijn vraag is, waarom zou je je beste mensen niet laten gaan? Als je vindt dat iedereen werk moet doen waarin hij het beste tot zijn recht komt, kun je dan bieden wat deze medewerker nu nodig heeft. En als je alle mogelijkheden binnen de organisatie al hebt benut, dan kun je beter je allerbeste medewerker laten gaan. Niet vanuit angst, maar vanuit het vertrouwen dat dat beter is voor hem en voor de organisatie.

Welke voordelen heeft het vertrek van je allerbeste mensen voor de organisatie

Het laten vertrekken van je allerbeste mensen biedt een aantal voordelen die ik weinig hoor. Als je je beste medewerker laat vertrekken, dan heb je er een ambassadeur bij. Een ambassadeur die met veel plezier terugdenkt aan zijn tijd bij jouw organisatie. Die daar enthousiast over vertelt binnen zijn vrienden- en kennissenkring. En als je weet dat de meeste mensen via hun netwerk aan informatie over vacatures komen, dan heb je er een ‘recruiter’ bij die anderen inspireert om bij jouw organisatie te solliciteren.

De medewerker vertrekt bij jou en gaat ergens anders aan de slag. Gaat hij werken bij een organisatie waar jullie zaken mee doen of mee samenwerken? Dan moet je er niet aan denken wat er gebeurt als je met gedoe uit elkaar bent gegaan. Dat kan de samenwerking wel eens onder druk zetten. Als de medewerker op een plezierige manier is vertrokken, dan biedt dat mogelijkheden voor een prettige en soepele samenwerking. Samenwerken gaat immers makkelijker als je elkaar kent. vertrekkende medewerker

Het laatste voordeel wat ik hier wil noemen is dat als je op een goede manier afscheid neemt van elkaar, je dan ook de deur openhoudt voor een mogelijke terugkeer. Je weet nu niet hoe de organisatie er over 5 jaar uitziet. Misschien is er dan een functie die geknipt is voor die allerbeste medewerker die nu vertrekt.

Hoe kun je dat bereiken

Deze voordelen komen niet vanzelf en daarom 3 tips hoe je dit proces kunt faciliteren:

  1. laat managers op een andere manier naar hun medewerkers kijken
  2. maak van de vertrekkende medewerker een ambassadeur voor je organisatie
  3. houd de vertrekkende medewerker op de hoogte van de ontwikkelingen binnen je organisatie, online en offline

Conclusie

Als je allerbeste medewerkers willen vertrekken, laat ze dan gaan. Dat is beter voor de medewerker en voor de organisatie. Op die manier denkt de medewerker met plezier terug aan zijn tijd bij jou. Maak van de vertrekkende medewerker een ambassadeur voor je organisatie en onderhoudt het contact. Op die manier werk je aan je imago als werkgever en een goede positie op de arbeidsmarkt.

Wil je hiermee aan de slag of wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op of laat hieronder je reactie achter.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.