‘Mij overtuig je niet!’

woorden hebben machtRegelmatig spreek ik HR-professionals die het lastig vinden om de directie of de managers ervan te overtuigen om hun advies of plan over te nemen. Of die met klamme handen in gesprek gaan met managers die een sterke persoonlijkheid hebben. Dan zou je het liefste willen dat je ergens anders was.

Als je een voorstel hebt gedaan waarover jij en het management het eens zijn is het geen probleem. Dan zie je instemmende knikjes en onderschrijft iedereen je analyse, je advies en je aanpak. Je krijgt complimenten over je heldere voorstel.
Met sommige managers kon ik lezen en schrijven. Samen waren we een goed team en bespraken we de HR-zaken waar hij tegenaan liep. Alle adviezen en suggesties die ik deed werden overgenomen. Heerlijk voelde dat. En die manager werd er ook beter van, want hij kon betere besluiten nemen waardoor zijn medewerkers gelukkiger en productiever werden.

‘Mij overtuig je niet’

Maar wat als je tegenover de manager of het DT komt te staan. Hoe zorg je er dan voor dat je voorstel wordt overgenomen. Dat je in staat bent om het DT of de managers te overtuigen.

Er waren ook managers waar ik minder invloed op had. Vaak waren het mensen die met grote stelligheid allerlei zaken beweerden of op hoge toon vroegen of ik dat kon bewijzen. Zo’n manager laat je verbaal en non-verbaal weten: Mij overtuig je niet! Ik voelde me dan niet serieus genomen en had het gevoel dat we tegenover elkaar stonden. Langzaam maar zeker zag ik steeds meer tegen de gesprekken met die manager op. Ik probeerde zo’n manager zoveel mogelijk te vermijden (wat natuurlijk niet kon) en samenwerken leek verder weg dan ooit.

Gebrek aan invloed

Het gebrek aan invloed is ook één van de redenen geweest waarop ik 13 jaar geleden mijn eigen bedrijf ben gestart. Ik werkte bij een organisatie waar nieuw HR-beleid opgesteld en nieuwe HR-plannen gemaakt oeste worden. Daaraan wilde ik als HR-adviseur graag een bijdrage leveren en dat heb ik kenbaar gemaakt. Helaas was het adagium destijds dat je deskundigheid van buiten (de organisatie) moest halen. Daarom werd er iemand ingehuurd om het HR-beleid op te stellen. Ik baalde als een stekker. En bedacht dat als ik meer invloed wilde, dat ik dan voor mezelf moest beginnen. En ik merkte tot mijn verbazing dat er meer waarde werd gehecht aan mijn adviezen en voorstellen als externe medewerker.yes i can

Vergroot je invloed

Dat betekent niet dat iedereen zo’n stap moet zetten, ontslag moet nemen en een eigen bedrijf beginnen. Je kunt je ook bekwamen in het vergroten van invloed. Speciaal voor ambitieuze HR-professionals is er op 26 mei 2016 een masterclass. Daarin leer je 13 manieren om meer invloed te hebben als HR-professional en moeiteloos de top en het management binnen je organisatie te overtuigen.

Kun jij je nog een situatie herinneren waarin je veel invloed had? Laat hieronder je reactie achter. Onder de inzenders verloot ik een gratis ticket voor de masterclass.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.