Wat HR kan leren van Louis van Gaal

louis van gaalNee, dit artikel gaat niet over voetbal. Ik zal wel één van de weinige mensen zijn, maar ik vind er niets aan, aan voetbal. Nu denkt je natuurlijk dat dat komt omdat ik de spelregels niet ken, en niet weet wat buitenspel is. Ik kan je geruststellen, ik weet wel wat buitenspel is, maar ik vind er gewoon niets aan.

Genoeg over voetbal. Ik wil het hebben over het managen van sporters en het neerzetten van een topprestatie in een korte tijd. Wat doet Louis van Gaal waardoor het Nederlandse elftal zover komt op het WK 2014? Wat is zijn rol als coach, wat doet hij als manager, wat is zijn geheim? Volgens mij doet hij 5 dingen waar je ook als manager P&O je voordeel mee kunt doen. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

#1: Doelen stellen. Het begint met het stellen van een doel. Niet teveel tegelijkertijd, maar stel 1 doel waar je aan werkt. Als je dat doel behaald hebt, begin je met je volgende doel. Een doel heeft een deadline en is het doel groot(s), stel dan subdoelen met sub-deadlines om het doel te halen. Louis van Gaal richt zich op één doel, namelijk het winnen van het WK. Winnen is het enige wat telt en hij wil dat hij herinnerd wordt als de coach die het WK heeft gewonnen.

#2: Bereid je voor. De rol van de coach zit in de voorbereiding, zowel op het veld als daarbuiten. Van Gaal maakt een lijst van de problemen en obstakels die er zijn om het doel te bereiken. Hij bedenkt van te voren welke scenario’s mogelijk zijn en wat het team dan te doen staat. Hij bedenkt bijvoorbeeld wat te doen als je na 15 minuten spelen met 2 – 0 voor staat, en wat te doen als je na 15 minuten spelen met 2 – 0 achter staat. Natuurlijk kun je nooit met alle scenario’s rekening houden, maar als je met je team zoveel mogelijk scenario’s doorneemt, dan ben jij en is het team voorbereid.

# 3: Zet mensen in op hun kwaliteiten. Als je weet wat het doel is en je hebt je goed voorbereid, weet je ook welke kwaliteiten je nodig hebt om het doel te bereiken. Van Gaal heeft bijvoorbeeld 3 keepers bij zich. De kwaliteiten van een keeper zijn dat hij voorkomt dat de bal in het doel terugkomen, zowel tijdens de wedstrijd én tijdens een mogelijke strafschoppen serie. Als een keeper niet alles kan, zorgt dan dat je binnen je team twee keepers hebt die  samen de klus kunnen klaren.

#4: Smeed individuen tot een team. Van Gaal heeft gezegd dat dit de beste groep is waar hij ooit mee gewerkt heeft. Hij roemt het team om de teamspirit, de manier van samenwerken en het neerzetten van prestaties. Het is belangrijk dat een team vertrouwen heeft om te winnen, Dat bereik je door te zorgen voor een goede voorbereiding en samen te oefenen. Ook de sociale cohesie in de groep is belangrijk, dat mensen het goed kunnen vinden met elkaar en elkaar steunen. Dat zorgt voor een goede samenwerking.

#5: Vergroot de kans op succes. Het wisselen van de keepers Jasper Cillessen en Tim Krul was het gesprek van de dag. Was dat nou visie of geluk? Het is visie, kennis en ervaring. Het gaat om het vergroten van de kans om de wedstrijd te winnen. Van Gaal weet dat Krul beter is in het stoppen van penalty’s van Cillessen en daarom heeft hij Krul ingezet voor de strafschoppen serie. Niet alleen Krul had zich goed voorbereid, ook de anders spelers hebben veel geoefend op de strafschoppen, want als je je schot automatiseert is het veel gemakkelijker, aldus Van Gaal.

Welke van de 5 dingen van Van Gaal pas jij al toe en welke is voor jou een eye-opener? Laat hieronder je reactie achter.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.