Wil jij niet langer elke avond je laptop open klappen?

Het laatste kwartaal. Tijd om te kijken naar de stand van zaken.  Je hebt immers nog 2 maanden om de beloofde resultaten te bereiken. Als je je realiseert wat je allemaal nog moet doen, voel je een knoop in je maag.

Hoe kan dat nou? Je had je nog zo voorgenomen om dit jaar niet opnieuw de fouten van vorig jaar te herhalen. Toen bleek dat je aan het einde van het jaar maar een derde van de doelen had bereikt. Dat leverde je een onaangenaam gesprek op.

Minder hooi op de vork

Dus heb je aan het begin van dit jaar veel minder hooi op de vork genomen, zodat het makkelijker was om je beloften na te komen. Je hebt samen met je team een plan opgesteld om de doelen te halen. Na de zomervakantie zag je al dat er achterstanden waren en heb je je team eens even duidelijk toegesproken. Okee, je hebt niet laten merken dat je boos was, maar inwendig was je dat wel.

En je was ook teleurgesteld. Vorig jaar zei je team dat het veel te veel was; jij hebt ervoor gezorgd dat er dit jaar veel minder doelen gehaald hoefden te worden en zelfs dat wordt niet gerealiseerd.

Ik doe het zelf wel weer

En dus doe je het zelf weer. Eigenlijk kun je het ook beter zelf doen. Dan weet je zeker dat het werk afkomt en dat het goed is. Je hebt een paar zaken naar jezelf toe getrokken. Dat geeft jou in elk geval een rustiger gevoel. Thuis zijn ze er minder blij mee, want nu zit je elke avond achter je laptop om alles af te krijgen.

Ik werkte op zaterdag

Hoe vaak is mij dat niet overkomen. Ik ging dan op zaterdag naar kantoor om te zorgen dat ik de achterstanden wegwerkte. Dan kon ik ongestoord doorwerken. Geen telefoon, niemand die zijn hoofd om de deur stak met een vraag. Het gaf mij een rustig en voldaan gevoel als ik een paar uur later alles af had, maar man en dochter vonden het maar niks dat ik meer tijd besteedde aan mijn werk dan aan hen.

Zo kon het niet langer

Ik wilde het ook wel anders, want een weekend met vrienden en familie is leuker dan kantoor, maar wat moest ik dan doen? En ik niet meer zoveel overuren maakte, op tijd naar huis kon en de laptop niet langer elke avond hoefde open te klappen. Ik wist natuurlijk wel dat ik niet alles zelf moest doen en meer gebruik van mijn team moest maken.

Maar zij hadden het ook al zo druk. Als ik ze dan zou vragen om zaken van mij over te nemen, dan zouden zij het nog drukker krijgen. En op een overwerkt team, daar zat ik helemaal niet op te wachten. Stel dat mensen zich ziek zouden melden, dan kwam het werk helemaal niet af.
Maar als ik meer gebruik van mijn team wil maken, hoe moet dat dan.

Hoe dan wel

Ik ben op zoek gegaan naar manieren om mijn team productiever te maken.
Op een manier dat het mij minder tijd kost, ik niet op mijn hiërarchische strepen hoef te gaan staan, mijn team doet wat ik van ze vraag en ik zelf het werk niet meer hoef te doen.

Maar dat niet alleen, tegelijkertijd moest het ook een manier zijn waardoor mijn team gelukkiger zou worden. Want een gelukkig team kan bergen werk verzetten, ze werken beter samen, ze zijn creatiever en verzuimen minder.

Het werkt

Toen ik het ging toepassen, had ik eindelijk tijd voor mijn eigen taken en de strategie van de organisatie. Kon ik op tijd naar huis, hoefde ik op zaterdag niet meer naar kantoor en klapte ik nog maar één avond per week mijn laptop open. Dat zorgde voor veel rust, voor mijzelf en mijn gezin.

Mijn team werkte zelfstandiger en nam meer verantwoordelijkheid. Ze zochten elkaar meer op om zaken te bespreken en met oplossingen te komen. En het ziekteverzuim werd lager.

Hoe nu verder?

Wil jij weten hoe je minder uren kunt werken en je team productiever en gelukkiger kunt maken? Of wil je weten wat je moet doen? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis resultaatgesprek en ontvang minimaal 2 concrete tips waarmee je direct 4 uur per week tijd kunt besparen. Stuur een mail naar erika@succesinhr.nl

 

 

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.