Zo versterkt HR de rol van de lijn bij verzuimbegeleiding

verzuimbegeleiding

HR is ontevreden

Veel HR-managers zijn niet tevreden over de manier waarop de lijn hun medewerkers begeleiden als ze ziek zijn. Ze vinden dat de rol van de lijn versterkt moet worden, dat er meer aandacht voor preventie moet zijn en dat de lijn pro-actiever moet handelen. Verzuim kost veel geld en het kost HR veel tijd. En die tijd wil je liever besteden aan duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning.

Lijn is ook ontevreden

Aan de andere kant vindt de lijn dat ze in het diepe worden gegooid en dat HR de verzuimbegeleiding wel erg gemakkelijk aan hen overlaat. Ze hebben het al zo druk en dan komt dit er ook nog bij.

En voor je het weet vliegen de verwijten over en weer en kruipt het verzuimcijfer weer langzaam omhoog.

Dat moet toch anders kunnen

En het kan ook anders. Te beginnen met de richting die je op wilt. Wil je weg van het probleem of wil je toe naar de oplossing: dus wil je minder verzuim of wil je een leuke werkplek. Een leuke werkplek is een positief resultaat. Dat is fijner voor iedereen en geeft meer energie. Als je meer van dit soort strategieën wilt, vraag dan hier mijn gratis e-book aan.

Om het verzuim te verminderen, uh sorry, ik bedoel natuurlijk, om de werkplek te verbeteren is zowel de kennis en kunde van HR als de lijn nodig. Pas dan het T.O.L.-principe toe.

T.O.L. – principe

T.O.L. staat voor trainen, oefenen en loslaten.

  1. Train de lijn in het begeleiden van medewerkers die verzuimen. Maak eerst een analyse wat en waar het fout gaat, zodat de training aansluit bij de behoefte. Gaat het om het voeren van een verzuimgesprek, het ondernemen van de juiste acties of het invullen van de formulieren. Vraag daarna aan de lijn of je analyse klopt en of ze zich daarin herkennen.
  2. Oefenen, oefenen, oefenen. Na de training ben je er nog niet. Je weet dan wat je moet doen, maar om het geleerde toe te passen is oefening nodig. En de dagelijkse praktijk is toch weer anders dan het rollenspel tijdens de training. Coach de manager en check hoe het gaat.
  3. Loslaten. Als de manager het gevoel heeft dat hij voldoende ‘vlieguren’ heeft gemaakt, dan pas laat je los. Niet eerder.

Periodiek onderhoud

Het T.O.L.-principe kun je elk jaar of om de twee jaar herhalen, want managers komen en gaan, de wetgeving en regels wijzigen en de behoefte van de lijn verandert.

Laat me weten wat jouw ervaringen zijn met het T.O.L.-principe. Je kunt je reactie hieronder kwijt.

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.